The Inheritance v našem katalogu

Velkolepá dvoudílná hra loni získala Cenu Laurence Oliviera i Cenu Evening Standard pro nejlepší novou hru a další tři ceny a čtyři nominace si pak vysloužila původní inscenace londýnského Young Vic Theatre (režie Stephen Daldry). Není tedy divu, že byla ještě téhož roku přenesena na West End a později i na Broadway. Nyní si hru můžete přečíst v anglickém originále. Na českém překlad skoro čtyřset stranového díla se pracuje.

Hra vznikla na motivy románu E. M. Forstera Rodinné sídlo (Howards End) a zároveň je ozvěnou Andělů v Americe Tonyho Kuschnera. Autor Matthew Lopez si v textu klade otázku, co to vlastně znamená být gayem v 21. století. Sleduje proto zejména osudy čtveřice Newyorčanů - gayů Erica, Tobyho, Adama a Lea - a jejich přátel, kteří se potýkají s partnerskými problémy, s obavami sledují proměňující se politické klima, diskutují o umění, doufají, sní a selhávají v běžných i extrémních životních situacích.

Autorský styl hry je pozoruhodný. Velmi literární text do jisté míry tematizuje sám sebe, autorské psaní a snahu o upřímnou výpověď. Herci ztvárňují mnohdy jakési vypravěče, blíže nespecifikované postavy Mladý muž 1, Mladý muž 2 atd. v těchto polohách přechází text do er-formy, která dovoluje slovně popisovat například vnitřní cítění postav či prostředí. Z er-formy postavy plynule přecházejí do přímých dialogů a ryze činoherních scén. V textu nechybí dlouhé, emocionálně vypjaté monology ani rychlé dialogické výměny. Kromě toho se ve hře objevuje i řada drobných odboček s obecnějšími úvahami například na téma povahy umění či politiky.  

The Inheritance, v překladu dědictví, se v neposlední řadě zabývá odkazem předchozích generací homosexuálů, jejichž boj za lidská práva přinesl všechno to, co je v současnosti mnohdy považováno za samozřejmé. Součástí tohoto „dědictví“ je ale i řetězec nákazy HIV, která sice již není rozsudkem smrti, přesto zůstává reálnou hrozbou.  

Hra je skvělou hereckou příležitostí zejména pro tři herce v ústředních rolích: třicátníky hrající Erica a Tobyho, přičemž Adama a Lea by měl ztvárnit stejný herec (nejmladší generace). Jeho úkolem je zosobnit dvě na pohled identické, osudy však diametrálně odlišné postavy - dítko štěstěny na cestě ke hvězdám a zoufalce na sestupu do těch nejtemnějších míst. Jedinou ženskou postavou je epizodní role postarší Margaret, která sice vstupuje do děje až v závěrečné fázi, přesto je ale jeho důležitou součástí. O možnostech role vypovídá i to, že za ni byla Vanessa Redgrave nominována na cenu Laurence Oliviera pro herečku ve vedlejší roli.