Jon Fosse získal Nobelovu cenu za literaturu

Čtyřiašedesátiletý norský dramatik a spisovatel Jon Fosse se ve čtvrtek stal nejnovějším laureátem Nobelovy ceny za literaturu. Vyznamenán byl za inovativní prózy a poezii, ale je rovněž autorem divadelních her, které byly uvedeny i v ČR.

Čerstvý laureát není neznámý českým čtenářům ani divákům. Jeho dramata jako Jméno či Noc zpívá své písně byla uvedena po celém světě včetně zdejších jevišť, kde jako první brněnské Národní divadlo roku 2001 zinscenovalo hru Někdo přijde v režii Tomáše Svobody. V roce 2021 autorovi Janáčkova akademie múzických umění v Brně udělila čestný doktorát, jejž Fosse převzal osobně. V Norsku bývá připodobňován k Henriku Ibsenovi, ostatně se také stal laureátem Ibsenovy ceny. Překladů jeho her do češtiny se ujala překladatelka Karolína Stehlíková.

Vzděláním je sociolog, filozof a literární vědec. Dříve působil jako redaktor či pedagog tvůrčího psaní, byl také rockovým kytaristou a novinářem na volné noze. "Od svého románového debutu Červeně, černě z roku 1983 vytvořil mimořádně hodnotné literární dílo, jež bylo dodnes přeloženo do více než 40 jazyků a čítá přes 50 svazků. V roce 2015 obdržel Fosse za románovou trilogii Mámení, Sny Olavovy a Na sklonku dne důležitou Cenu Severské rady za literaturu.