Oddechové hry pro dlouhé zimní večery

Máme před sebou ještě jeden celý zimní měsíc. Dny se sice už začínají pomalu prodlužovat, ale zimní trudomyslnost je zákeřná věc. Samozřejmě, nejlepším nástrojem k rozehnání trudomyslnosti je míč, ale pokud byste jej náhodou zapomněli ve vlaku, přinášíme vám několik tipů na zábavné, oddechové i dojemné tituly z naší nabídky.

Pokud vaši trudomyslnost rozhání už to samotné slovo: Ano, Aura-Pont zastupuje všechny hry Járy Cimrmana. Stačí si jen vybrat.

Většinou vám zvedne náladu, když vám do života vstoupí žena: Jednou z nejžhavějších novinek v našem katalogu je hra Cleo (Kleopatra, 5m, 2ž), která pojednává o setkání Elizabeth Taylor s Richardem Burtonem. Je to velkolepá hra, která si mírně utahuje z ješitných herců, režisérů i filmového průmyslu. Zároveň ale popisuje jednu spalující vášeň a jednu filmovou hvězdu se strhujícím temperamentem.

Samotná žena nestačí. Potřebujete pořádnou lovestory: Přesně pro vás je tu romantická komedie Slepá láska (2m, 2ž), v níž mladá herečka v New Yorku najde svého Marka.

Možná potřebujete ty emoce prostě jen pustit ven: Podle novinových sloupků a bestsellerové knihy Cheryl Strayed vznikla divadelní hra Tiny Beautiful Things (Nádherné maličkosti, 2m, 2ž). Text sestávající z dopisů čtenářů a odpovědí tety Sugar není ani zdaleka tak banální, jak to na první pohled vypadá. Naopak, autorce se daří hořko-sladkou a často i vtipnou formou vystihnout to podstatné nejen v příbězích čtenářů.

Když to na vás padne, jste maličko zlomyslní a jste rádi, že ostatní mají také problémy: Komedie o manželském páru, který je spolu už čtvrt století Sexy prádlo (1m, 1ž), sice vychází z jednoduché a mírně bulvární zápletky, daří se jí ale postihnout i cosi hlubšího a podstatnějšího.

Ve chvílích, kdy je vám těžko, jdete si prolistovat některou ze svých oblíbených knih: Do nabídky Aura-Pontu jsme zařadili dramatizaci čtyř Fulghumových knih, sjednocených pod názvem té nejslavnější z nich - Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce (3m, 1ž). Text s písněmi přímo vybízí ke kreativnímu režijně-dramatickému uchopení.

Obvykle vás rozveselí seriál Přátelé: Matthew Perry (alias Chandler z tohoto světoznámého seriálu) v roce 2016 napsal svou první divadelní hru End of Longing (Konec touhy, 2m, 2 ž), která byla hned následující rok přenesena na Broadway. Je to komedie ve stylu televizních sitkomů, které dominuje postava sarkastického ztroskotance.

Někdy proti chmurám zabere až pořádně ztřeštěná a značně košilatá komedie: Jak název napovídá, ve hře My Husband´s Wild Desires Almost Drove Me Mad (Z divokých tužeb svého manžela jsem skoro zešílela, 3m, 2ž) jde o choulostivé téma, spoustu situačního humoru, nejrůznější nedorozumění, patálie a zloděje schovaného ve skříni, o kterém ví jen pozorný divák.

Jestliže vás některý z titulů zaujal, rádi vám jej obratem pošleme.